از طرف دیگر استانداردهای حسابداری، تهیهکنندگان صورتهای مالی را به رعایت خصوصیات کیفی اطلاعات مالی ملزم می کنند که از جمله مهمترین این خصوصیات کیفی، قابلیت اتکای صورتهای مالی میباشد. از اجزای خصوصیات کیفی قابل اتکا بودن، رعایت اصل محافظهکاری میباشد. از جمله مواردی که رعایت اصل محافظهکاری توصیه شده است، گزارشگری استهلاک میباشد. رایان[6] (2006) بیان می کند که محافظهکاری در گزارشگری استهلاک یعنی بیشتر بودن شتاب استهلاک حسابداری از استهلاک اقتصادی. اما در استاندارد حسابداری داراییهای بلندمدت بیان شده است که در شناسایی استهلاک روشی باید اتخاذ شود که استهلاک حسابداری متناسب با الگوی کسب انتفاع از داراییها باشد. به عبارت دیگر استهلاک حسابداری باید با استهلاک اقتصادی برابر باشد. با این توضیحات، همچنین این سوال مطرح میشود که در عمل و از دیدگاه عملی تئوری حسابدری، رویکرد محافظه کارانه در گزارشگری استهلاک وجود دارد یا خیر؟ با توجه به بیشتر بودن منافع اتخاذ سیاست محافظه کارانه، انتظار میرود در گزارشگری استهلاک نیز رویکرد محافظه کارانه اتخاذ شود.
در این پژوهش اثرات اتخاذ رویکرد محافظه کارانه بر بازدهی بازار سهام نیز مورد بررسی قرار گرفته است. محافظهکاری یکی از معیارهای کیفی اطلاعات مالی است که با رعایت آن، کیفیت اطلاعات مالی نیز بیشتر میشود، زیرا تمایل مدیران در ارائه اطلاعات جانبدارانه و بیشتر نشان دادن سود و داراییها خنثی میشود. علاوه بر این، مالیات را کاهش داده یا به تعویق میاندازد (واتس،2003) و فشارها و تهدیدات رقابتی را کاهش میدهد (غفارلو،1390). بنابراین از این بعد باعث افزایش بازدهی بازار شرکت میشود، زیرا ریسک اطلاعاتی واحد تجاری را کاهش میدهد. اما از بعد دیگر، انتظارات از عملکرد آتی را کاهش میدهد و سپس بازدهی بازار سهام شرکت را کاهش میدهد (غفارلو،1390 و فلسام، 2009). حال این سوال مطرح میشود که اتخاذ رویکرد محافظه کارانه باعث افزایش بازدهی بازار میشود یا کاهش آن؟ با توجه به متنوع و بیشتر بودن مزایای محافظهکاری نسبت به هزینه آن، انتظار میرود واحدهای تجاری که در گزارشگری خود رویکرد محافظه کارانه اتخاذ می کنند، بازدهی بازار بیشتری داشته باشند.
در ادامه نقش گزارشگری محافظه کارانه استهلاک در ارائه اطلاعات محرمانه مدیریت مورد ارزیابی قرارگرفته است. در این قسمت به دنبال بررسی این موضوع هستیم که گزارشگری محافظه کارانه استهلاک نشاندهندهی وجود فرصتهای رشد آتی بالاتر میباشد یا خیر؟ فلسام(2009) اظهار میدارد شرکتهایی اقدام به اتخاذ رویکرد محافظه کارانه می کنند که عملکرد آتی برتری داشته باشد زیرا محافظهکاری هزینههایی دارد که مهمترین آن کاهش انتظارات از عملکرد آتی میباشد (غفارلو،1390) و در صورتی که واحد تجاری همزمان با عملکرد آتی برتر، رویکرد محافظه کارانه نیز اتخاذ نماید، در این صورت هزینه اتخاذ رویکرد محافظه کارانه حداقل خواهد بود. انتظار این است که ارتباط بین گزارشگری محافظه کارانه استهلاک و معیار فرصتهای رشد آتی مثبت باشد.
بخش بعدی این تحقیق به بررسی ارتباط بین گزارشگری محافظه کارانه استهلاک و رابطه ارزشی سود اختصاص یافته است. مفاهیم نظری گزارشگری مالی بیان می کنند که محافظهکاری از جمله اجزای قابلیت اتکای صورتهای مالی و از جمله مهمترین خصوصیات کیفی اطلاعات مالی به شمار میرود. لذا با رعایت این اصل، کیفیت اطلاعات مالی افزایش یافته و ارزش اطلاعات مالی بیشتر میشود. به عبارت دیگر اتخاذ رویکرد محافظه کارانه و رعایت اصل احتیاط، ارزش اطلاعات مالی را بهبود میبخشد. بنابراین این سوال مطرح میشود که آیا با اتخاذ رویکرد محافظه کارانه در گزارشگری استهلاک، ارزش اطلاعات مالی بیشتر میشود یا خیر؟
آخرین بخش پژوهش نیز به بررسی ارتباط بین گزارشگری محافظه کارانه استهلاک و پایداری سود می پردازد. واتس (2003) اظهار میدارد که مهمترین دلیل تقاضا برای اتخاذ رویکرد محافظه کارانه از سوی ذینفعان، کاهش تمایلات جانبدارانه مدیریت در ارائه اطلاعات یکجانبه میباشد. به عبارت دیگر محافظهکاری، مدیریت سود را کاهش میدهد. بنابراین این سوال مطرح میشود که آیا اتخاذ رویکرد محافظه کارانه در گزارشگری استهلاک، پایداری سود را کاهش میدهد یاخیر؟
1-3- اهمیت و ضرورت انجام تحقیق
با توجه به وجود منافع و مزایای متفاوت در اتخاذ رویکرد محافظه کارانه، این سوال مطرح میشود که آیا در گزارشگری استهلاک، رویکرد محافظه کارانه وجود دارد یاخیر؟ و اثر سیاست گزارشگری استهلاک بر روی عواملی چون بازدهی بازار سهام، نقش سیاست اتخاذ شده در گزارش استهلاک در ارائه اطلاعات محرمانه مدیریت یا وجود فرصت های رشد آتی، نقش سیاست اتخاذ شده در رابطه ارزشی اطلاعات مالی، و پایداری سود چگونه خواهد بود؟
1-4- نتایج مورد انتظار و اهداف اساسی پژوهش
انتظار میرود با توجه به بالابودن منافع اتخاذ سیاست محافظه کارانه نسبت به هزینه های آن، در گزارشگری استهلاک نیز سیاست محافظه کارانه اتخاذ شود و با توجه به این که محافظهکاری منجر به افزایش خصوصیات کیفی اطلاعات مالی میشود، انتظار میرود بازدهی بازار سهام نیز با اتخاذ سیاست محافظه کارانه در گزارشگری استهلاک بیشتر شود و با توجه به این که واحدهای تجاریای اقدام به اتخاذ سیاست محافظه کارانه می کنند که عملکرد آتی بالاتری داشته باشند، لذا انتظار میرود شرکتهایی که در گزارشگری استهلاک رویکرد محافظه کارانه اتخاذ می کنند، فرصتهای رشد آتی بالاتری نیز داشته باشد. علاوه بر این، اتخاذ رویکرد محافظه کارانه با افزایش کیفیت اطلاعات مالی، رابطه ارزشی اطلاعات مالی را نیز بیشتر می کند اما انتظار میرود با کاهش تمایلات جانبدارانه مدیریت در ارائه اطلاعات یکجانبه، پایداری سود نیز کاهش یابد.
1-5- استفادهکنندگان از نتایج پایان نامه
نتایج این تحقیق می تواند مدیران و تصمیمگیران واحدهای تجاری را در اتخاذ سیاست مناسب برای گزارشگری استهلاک یاری دهد. علاوه بر این می تواند تأثیر اتخاذ سیاست محافظه کارانه یا جسورانه را در عواملی چون بازدهی بازار سهام شرکت، ارائه اطلاعات محرمانه و وجود فرصتهای رشد آتی، رابطه ارزشی اطلاعات مالی و پایداری سود را برای فعالان بازارهای مالی، سهامداران، سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و تحلیلگران مشخص سازد.
1-6- فرضیه های تحقیق
این تحقیق از شش بخش تشکیل شده است. بخشها و فرضیه های مرتبط با هر یک از آنها در ادامه آورده شده است.
1-6-1- بررسی ارتباط بین اجزای اقلام تعهدی سود از جمله قلم تعهدی استهلاک و جریانهای نقد جاری
فرضیه اول: “در بررسی ارتباط بین اجزای اقلام تعهدی سود، بین استهلاک حسابداری و جریانهای نقدی جاری ارتباط منفی و معنادار وجود دارد.”
1-6-2- بررسی ارتباط بین اجزای اقلام تعهدی سود از جمله قلم تعهدی استهلاک و جریانهای نقدی آتی
فرضیه دوم: “در بررسی ارتباط بین اجزای اقلام تعهدی سود، بین استهلاک حسابداری و جریانهای نقدی آتی ارتباط منفی و معنادار وجود دارد.”
1-6-3 – بررسی ارتباط گزارشگری محافظه کارانه استهلاک با بازده سهام
فرضیه سوم: ” شرکتهایی که در گزارشگری استهلاک، رویکرد محافظه کارانه اتخاذ می کنند، بازده بازار سهام بیشتری نیز دارند.”
1-6-4- نقش گزارشگری محافظه کارانه استهلاک در ارائه اطلاعات محرمانه مدیریت و وجود فرصتهای رشد آتی
فرضیه چهارم: “بین گزارشگری محافظه کارانه استهلاک و فرصتهای رشد آتی ارتباط مثبت و معنادار وجود دارد.”
1-6-5 – بررسی ارتباط بین گزارشگری محافظه کارانه استهلاک و رابطه ارزشی سود
فرضیه پنجم: “بین گزارشگری محافظه کارانه استهلاک و رابطه ارزشی سود رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.”
1-6-6- بررسی ارتباط بین گزارشگری محافظه کارانه استهلاک و پایداری سود
فرضیه ششم: “بین گزارشگری محافظه کارانه استهلاک و پایداری سود رابطه منفی وجود دارد.”
1-7- روش تحقیق، جامعه آماری و نمونه آماری
این تحقیق از لحاظ همبستگی و روششناسی، از نوع شبهتجربی و در حوزه تحقیقات پسرویدادی و اثباتی حسابداری قرار دارد. این تحقیق با بهره گرفتن از اطلاعات واقعی صورت میگیرد و چون می تواند در فرآیند استفاده از اطلاعات کاربرد داشته باشد، لذا نوعی تحقیق کاربردی محسوب میشود. روش پسرویدادی روشی است که در آن، تحقیق با بهره گرفتن از اطلاعات گذشته و مطالعه روابط گذشته متغیر وابسته و متغیرهای مستقل به بررسی روابط بین آنها می پردازد. به عبارت دیگر روش پسرویدادی روشی است که از روی اطلاعات گذشته و از روی معلول، به یافتن علت احتمالی می پردازد. اطلاعات موردنیاز این تحقیق، با مطالعه صورتهای مالی و یادداشتهای همراه صورتهای مالی جمعآوری شده است. جمعآوری داده ها با بهره گرفتن از نرمافزار پایگاه دادهای تدبیرپرداز و برداشت مستقیم آنها از صورتهای مالی صورت گرفته است. صورتهای مالی شرکتها نیز از وب سایت سازمان بورس و اوراق بهادار تهران استخراج شده است. جهت آزمون فرضیه های تحقیق، پس از انتخاب شرکتهای نمونه و جمعآوری اطلاعات مربوطه، این اطلاعات با بهره گرفتن از نرمافزار صفحه گسترده اکسل پردازش شده و سپس با بهره گرفتن از نرمافزار spss اقدام به آزمون فرضیه ها گردیده است. مدلهای مورد استفاده در این تحقیق نیز از نوع رگرسیون خطی چندمتغیره هستند.
جامعه آماری عبارتست از کلیهی عناصر و افرادی که در یک مقیاس جغرافیایی(جهانی یا منطقهای) دارای یک یا چند صفت مشترک باشند(حافظ نیا، 1382، ص 119).
جامعه آماری این تحقیق کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد که از سال 1380 لغایت 1389 در بورس فعال بوده اند. جامعه آماری شامل 37 گروه صنعت میباشد. در این تحقیق همزمان از اطلاعات صنایع طبقه بندی شده در بورس اوراق بهادار تهران و شرکتهای عضو هر یک از این صنایع استفاده شده است.
نمونه مورد استفاده در این تحقیق با بهره گرفتن از روش حذفی انتخاب شده است. بنابراین شرکتها باید ویژگیهای زیر را داشته باشند تا عضو نمونه منظور شوند:
سال مالی شرکت منتهی به پایان اسفند باشد.
شرکتهای عضو نمونه تا قبل از اسفند سال 1380 در بورس تهران پذیرفته شده باشند؛ زیرا تهیه صورت جریان وجوه نقد از سال 1380 الزامی شده است و برای تفکیک استهلاک به دو بخش اختیاری و غیراختیاری از اطلاعات 10 ساله (1389- 1380) شرکتها استفاده شده است.
به علت نیاز به بازدهی و نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری، معاملات بازار سهام شرکتها نباید بیشتر از 4 ماه وقفه زمانی داشته باشند.
شرکتها نباید جزء گروههای صنعت واسطهگری مالی مانند بیمه و بانک باشند. زیرا ماهیت فعالیت اینگونه از شرکتها متفاوت از سایرین میباشد.
- ۹۹/۰۲/۱۱